Bondemors Chiaboller med bønner

Bønnerne. Nogle elsker dem, men ikke alle kan lide dem. Herhjemme er vi ikke så gode til at få dem integreret i vores måltider dem, idet mine børn ikke bryder sig om dem. Faktisk bryder manden og jeg os heller ikke specielt om dem. Men spises, det skal de. For de er sunde, mættende og fyldt med proteiner. Derfor fik jeg idéen til, udover de uundværlige chiafrø, også at putte bønner i bollerne og her får du opskriften på Bondemors Chiaboller med bønner.

Bondemors Chiaboller med bønner

Hvem har ikke lyst til en nybagt bolle?

Egentlig burde de hedde “bønneboller”. Det lyder bare ikke så lækkert. Selv om det er. For når bønnerne blendes og tilsættes bollerne, så er det ikke til at se det, hvis man ikke lige ve’ det. De kan nemlig ikke smages. Derfor propper min kræsne 8-årige bønneforsagende datter sig gladeligt med dem og helst med pålægschokolade på, hvis hun kan slippe afsted med det. Også selv om hun har været med til at lave dem og godt ved hvad der er i.

Bondemors Chiaboller med bønner

Prøv med en skive lækker vegansk ost

Bondemors chiaboller med bønner kan bruges til brød, pizza, boller osv., og er med gulerødder. Men tilsæt endelig revet squash, gulerod, spinat eller andet godt, alt efter hvad du skal have brugt eller lige er i humør til. Det er ikke så vigtigt, hvor meget der er i. Og du kan sagtens tilsætte en hel revet squash udover gulerødderne og så bare tilsætte en smule mere mel. Sesam, hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner og andet godt kan også sagtens tilsættes. Eller flere bønner. Men denne opskrift er udviklet til dig, som sætter pris på præcise mængder. Jeg selv laver dem aldrig selv helt ens, men tilsætter det jeg lige har eller synes.

Bondemors Chiaboller med bønner

Bønner og kikærter…vælg hvad du har lyst til

Hvis du ikke har så meget tid, kan du bruge en hel pakke gær og derved forkorte hævetiden. Tommelfingerregler er, at de skal hæve og efterhæve ca. til dobbeltstørrelse. Jeg selv laver dem gerne over en dag, og bruger mindre gær, så hævetiden derfor bliver længere.

Brug bollerne til madpakken, til morgenbrødet, i store stykker til suppe eller nogle af forslagene under selve opskriften.

Bondemors Chiaboller med bønner

Bønner holder ikke længe herhjemme

Bondemors Chiaboller med bønner:
Ca. 24 boller el. 4 brød

1/2 pk gær (25 g)

1 l lunken vand

1/2 dl chiafrø (35 g)

1-2 ds bønner (á 400 g/240 g drænet)

4 mellem gulerødder, revet (175 g)

1 spsk sukker (kan udelades)

12 dl hvedemel (840 g)

4 dl speltmel (280 g)

1 tsk salt

Gær røres ud med 1 dl af vandet i en røreskål. Bønnerne drænes, skylles og blendes med resten af vandet og hældes i skålen, sammen med resten af ingredienserne.

Røres på medium hastighed på maskinen i ca. 3-4 minutter, hvorefter dejen sættes til hævning i et par timer, eller til det er dobbeltstr.

Nu er mulighederne mange:

Brød:

Du kan fordele dejen som den er, i 4 brødforme. Jeg bruger nogle på 1,9 liter, og fordeler blot lidt sesam eller havregryn i bunden. Så behøver de ikke at blive smurt eller foret med bagepapir.

Efterhæver 1 time og bages på 180 °c varmluft i ca. 30 min og afkøles en smule, før de løsnes fra formen. Hvis du bruger en anden størrelse form, er tommelfingerreglen, at brødet skal lyde hult, når du banker på det. Så er det færdigbagt.

Boller:

Med 2 store skeer, sættes bollerne i klatter. Hvis dejen flyder for meget ud, tilsætter du mere mel, indtil de har den ønskede konsistens. Efterhæver 1 time og bages på 200 °c varmluft i ca. 15-20 min.

Pizzadej:

Tilsæt yderligere hvedemel, til du kan forme og udrulle dejen. Efterhæver ca. 30 min, hvorefter fyld fordeles. Bages på 200 °c i ca. 20 min.

Burgerboller:

Tilsæt yderligere hvedemel, til du kan forme dejen til boller, som strækkes og gøres flade. Du kan evt. pensle med vand eller plantemælk og drysse med sesam. Efterhæver 1 time og bages på 200 °c varmluft i ca. 15-20 min.

Bollerne kan sagtens fryses ned, og vælger du at tø dem op i mikroovnen, er de som nybagte på få minutter.

 

Bondemors Chiaboller med bønner

Gæren røres ud i lidt af vandet

 

Bondemors Chiaboller med bønner

Chiafrø og blendede bønner tilsættes

 

Bondemors Chiaboller med bønner

Sprøde gulerødder

 

Bondemors Chiaboller med bønner

Mel og gulerødder tilsat

 

Bondemors Chiaboller med bønner

Dejen er klar til hævning

 

Bondemors Chiaboller med bønner

Perfekt hævet op

 

Bondemors Chiaboller med bønner

Ingen dej på fingrene

 

Bondemors Chiaboller med bønner

Kaos i køkkenet med rod, slunken frugtskål, 8 brød og 100 boller…ooog lidt vasketøj i baggrunden!

 

Bondemors Chiaboller med bønner

Solsikkebund….i stedet for bagepapir

Velbekomme! Følg mig på Facebook her, og få notifikationer når der er nyt på bloggen.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *