Grove madpakkeboller med spinat

Grove madpakkeboller med spinat har jeg lavet siden tidernes morgen, og de kan varieres i ét væk! De er særligt gode, hvis man har kræsne børn, som ikke er meget for grøntsager, da de er spækket med grønt, og de er fantastiske, hvis man ønsker nogle mættende grove madpakkeboller med spinat, men også til morgenbordet eller som eftermiddagsmad. Da jeg havde dagplejebørn, spiste vi dem gerne om eftermiddagen, da de er mættende og holder små (og store) maver mætte frem til aftenmadstid. Og skal jeg nu være helt ærlig, så nyder vi herhjemme at spise dem som aftensmad, lige når de er kommet ud af ovnen.

Lav dem gerne en dag, hvor du går og tusser rundt derhjemme og har andre opgaver, da de er nemme og hurtige at lave, men alligevel bruger en del hævetid. Det er dog tiden værd, og du får ikke dej på fingrene 🙂

Grove madpakkeboller med spinat

Grove madpakkeboller med spinat

Jeg laver en STOR portion på ca. 80-100 stks i min Kenwood røremaskine, som har to skåle på 7 liter hver. Fordeler derefter dejen i de to skåle, når den skal hæve. Herunder har jeg halveret mængden, så opskriften “kun” er til 40 boller 🙂 Du kan sagtens halvere den yderligere, og du er ikke afhængig af at målene er præcise. Jeg har selv skrevet mængderne ned, da jeg bagte disse, men laver dem gerne på slump.

Grove spinatboller, opskrift:

50 gram gær
11 dl vand, lunkent
1 spsk salt
0,5 dl sukker
1 kg hvedemel
0,5 kg graham- eller rugmel
400 gram spinat, frost eller frisk
1,1 kg hvedemel (tilsættes efter 1. gangs hævning)

Start med at dampe spinaten et par minutter i en lille smule vand og afkøl herefter, mens dejen forberedes.

Gær udrøres i det lunkne vand. Sukker, salt, hvedemel og grovmel tilsættes derefter.

Blend spinaten, imens dejen røres i maskinen og tilsæt den til dejen. Fordel herefter dejen i 2 skåle, alt efter hvor store skåle du bruger. (Dejen skal kunne hæve til dobbelstørrelse.)

Sæt dejen til hævning med et fugtigt klæde over i et par timer, til den er dobbeltstørrelse.

Når dejen er hævet, slås den ned og det resterende hvedemel tilsættes. Hold lidt igen, og vurder hvornår der er nok. Dejen skal være klistret, men ikke flyde ud, når den sættes med ske på bagepladen.

Sæt med 2 skeer, ca. 12 klatter på bagepladen og lad hæve en lille times tid eller mere. De skal være hævet mindst en halv gang.

Ønsker du at bruge dejen som f.eks. pizzabunde, tilsætter du blot mere mel, indtil dejen er fast nok til at formes.

Bages ca. 20 min på 200 grader, varmluft, til de er gyldne og lyder hult, når du banker på dem.

Tips:

  • Hvis du som jeg, kun har 3 plader, og du bager mange boller, kan du blot lade dem hæve på bagepapir, og forsigtigt trække papiret over på pladen, når første hold boller er ude.
  • Du kan skifte halvdelen af spinaten ud med f.eks. broccoli eller grønkål
  • Bollerne kan laves grovere, ved at tilsætte mere grovmel -eksperimenter og se hvad der passer dig bedst. Min erfaring er, at max 1/3 af melet kan være groft, ellers bliver de for kompakte.
  • Hvis du vil tilsætte linsemel, frø, kerner, nødder og den slags, gør det da efter første hævning, og vurder efterfølgende hvor meget hvedemel der skal i, for at opnå konsistens, som stadig er klistret, men ikke flyder ud på pladen.
  • Afkøl bollerne på rist, og frys dem ned samme dag.
  • Jeg tør altid bollerne op i mikroovn et par minutter, da de herved bliver bløde og lækre, som var de nybagte.

Besøg gerne min Facebookside her, hvor du kan tilmelde dig notifikationer og få besked, når der er nye indlæg.

Dejen, inden spinaten tilsættes

Dejen, inden spinaten tilsættes

Den dampede og blendede spinat er afkølet og tilsættes dejen

Den dampede og blendede spinat er afkølet og tilsættes dejen

Dejen sættes til første hævning

Dejen sættes til første hævning

Dejen er hævet

Dejen er hævet

Bollerne sættes med skeer

Bollerne sættes med skeer

Bollerne hæver

Bollerne hæver

Nybagte grove madpakkeboller med spinat

Nybagte grove madpakkeboller med spinat

 

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *